fredag 27 november 2020

Black Friday

 Black Friday är åter här, en köpdag som jag tycker bara blir större och större för varje år.

Risken här är att vi blir bombarderade med erbjudanden, extrapriser och special deals som bara gäller idag vilket gör att vi går rakt i fällan och konsumerar sånt vi egentligen inte tänkt eller behöver. Men då dealen var så bra så klickade vi hem det ändå. Om du inte har avregistrerat dig från alla medlemsmail så gör det snarast efter att Black Friday är över. Öppna inga erbjudandemail innan Black Friday (och därmed erbjudandet) är över för att undvika spontanköp.

Hur gör vi då för att undvika spontanköp? Har du inget specifikt behov av att köpa en sak, gå inte ut och titta i affären/på hemsidan. Vet du inte med dig till 100% att du verkligen behöver en ny teve, gå inte och titta på en. Det du inte ser behöver du inte tråna efter eller få behov efter. Titta inte på böcker bara för att se vad som är på erbjudande utan om du vet att du vill äga en specifik bok, som du t.ex. lånat på biblioteket 14 gånger, titta efter den boken, och bara den boken.

Ett annat tips är att hade du inte kunnat tänka dig att köpa produkten till ordinarie pris då behöver du inte köpa den nu heller. Försök öva på att vara nöjd med det du har. De flesta av oss behöver inte fler prylar, snarare göra sig av med prylar.

Om du nu har en lista med saker som du vet att du behöver, försök ha lite koll på priserna. Det finns prisjämförelsesajter där du kan titta hur priset har legat och hur dem ligger nu. Det kanske inte är så mycket billigare som du tror. Det kanske är billigare att köpa produkten begagnat.

Om du nu hittar något som du haft på din behöver lista en längre tid till ett bra pris, se om du kan kombinera det med en cashbacksida för att få lite extra tillbaka.

Ska du handla något?

onsdag 25 november 2020

Löning - har du en julbudget?

 Då var det den 25:e och lönen trillar in för många. Just novemberlönen ska räcka till mycket då julen närmar sig med stormsteg. Allt från adventsmys, till julklappar och julmat och kanske nått litet extra skall rymmas. Kanske har du planerat tidigare och satt av en liten summa varje månad som ska täcka en del av de extra kostnaderna som brukar komma runt jul - stort grattis till dig! Om inte så är det dags att göra upp en plan för vad pengarna ska räcka till, gör en julbudget.

I år har de flesta av oss säkerligen mindre inplanerat i kalendern så förhoppningsvis kanske vi kan spara in lite på glöggmingel och dylikt som vi kanske annars brukar anordna eller gå på, om du har möjlighet så sätt in dessa pengar på ditt ISK, ditt framtida jag kommer tacka dig för den julklappen.

Hur ska man då tänka med sin julbudget? Jag brukar spalta upp vilka aktiviteter som kommer, ex. adventsfikor, lucia, storbaket, julafton etc. Sedan brukar jag titta vad jag har hemma, exempelvis har jag saker till barnens luciatåg eller behöver det inhandlas? Kan jag låna lucialinnen av någon/kan barnen ärva av varandra eller hitta på loppis/lokala köp- & säljgrupper? Vad behövs inför julafton? Vilka behöver vi fixa julklappar till och behöver vi ordna någon julmat? 

Genom att spalta upp så mycket som möjligt och uppskatta en kostnad så ser man lättare vad julen kommer att kosta. Märker man att kostnaderna drar iväg så kanske man får göra en prioriteringslista, vad är viktigast för mig och min familj just nu? Genom att börja titta på det här nu när novemberlönen trillat in så kan du lösa det mesta nu och sedan ha decemberlönen till nyår istället för att decemberlönen ska täcka både och. 

Om ni handlar julklappar försök att inte ta det på avbetalning eller faktura till senare om du inte vet att du har tillräckligt med pengar på kontot för att betala meddetsamma. Julen ska vara en härlig tid, inte en tid då man skuldsätter sig då man förköper sig på prylar, det mår varken du eller planeten bra av. Ta det jobbiga snacket med släkten, behöver verkligen alla köpa julklappar till varandra? Det kanske räcker att ni träffas (om restriktionerna tillåter det) och äter gott (knytis någon?) eller spelar ett julklappspel med lite finare förbrukningsvaror i potten. 

Julmaten brukar även kunna dra iväg i kostnad, även här kan det vara bra att göra en plan för vad som ska inhandlas och ha lite extra svängrum i matbudgeten. Själv brukar jag spara alla bonuscheckar från matbutiken för att kunna använda dem runt jul och nyår samt baka alla bakverk från grunden i början av december för att ha under tiden fram till jul. 

Jag hoppas du känner dig taggad för att kolla igenom kostnaderna för julen redan nu, och vem vet, kanske du börjar lägga undan lite varje månad så julen ska kännas enklare nästa år?

tisdag 24 november 2020

Bokrecension: Spargrisen - Det är väl bara att dra kortet av Linda Palm

 Då var det åter dags för en bokrecension, men denna gång är det en barnbok som får bli recenserad. Bilden jag hade tagit på boken har jag dessvärre städat bort från mobilen då minnet började bli fullt men ni får hålla till godo ändå.

Att det blev just en barnbok denna gång är då mina två äldsta barn har börjat intressera sig mer för konceptet pengar och jag tänkte att en bilderbok kanske kunde vara en bra inkörsport för att få en historia och förklaring till det hela. Jag lyckades låna den på mitt bibliotek som vanlig bok men annars verkar den finnas tillgänglig som e-bok på kända bokförsäljningssajter.

Boken handlar om Spargrisen och hans pappa som är i affären och handlar. Spargrisen ser då en tidning som Spargrisen vill ha men pappan förklarar att dem inte kan handla den just nu. När de kommer hem berättar pappan hur man får pengar och hur pengarna trillar in på ett konto som är kopplat till ett kort som man kan använda i affären. Pappan förklarar även att man ibland måste spara till saker man vill ha då man inte har tillräckligt med pengar för att kunna köpa allt.

Tycker att det förklarades tydligt och enkelt med smarta bilder i boken hur man arbetar för att få lön som skickas till ett konto som är kopplat till ett kort. Gillade även att de tog upp att man måste spara till saker. Hade dock gärna sett att man tog upp att man kan spara till annat än för konsumtion och att man kan få pengarna att växa till "nya pengar" beroende på hur man sparar dem. Men jag antar att man inte kan få allt.

Ungarna gillade i alla fall denna och den lästes några gånger och vi (mest jag om jag ska vara ärlig) försökte få igång lite diskussioner och tankar kring pengar. 

Har du något bra boktips för yngre barn om pengar? Vill att dem ska ha lite mer kött på benen angående ekonomi och hur man ska hantera pengar men vill inte gå ut för hårt för tidigt så man förstör det ekonomiska tänket och startar igång pengaångest istället. Hur gör du med dina barn?

fredag 20 november 2020

Återbäring

I dagsläget har vi Länsförsäkringar som försäkringsbolag för ett antal av våra försäkringar. För några veckor sen fick vi brev hem att de skulle betala ut återbäring till sina medlemmar då de haft färre olyckor och skador än de räknat med.

Den här veckan trillade återbäringen in på kontot och dessa skickades vidare till isk:en för att få jobba vidare där.

Känns alltid lite extra lyxigt att få tillbaka pengar man inte räknat med. Är själv för lat för att orka hålla på med mystery shopping eller annat för att få in lite extra cash så detta kändes som en extra bonus till portföljen.


Har du fått återbäring i år? Eller har du andra smarta sätt att dra in lite extra pengar?

tisdag 17 november 2020

Friskvård

 Nu i dessa tider med fler och fler restriktioner i och med corona så känns det extra viktigt att fokusera på sin fysiska och psykiska hälsa. Att gå till gym och bjuda in till socialt umgänge är ju inget man rekommenderar i dessa tider så därför tänkte jag tipsa om några hemsidor/appar som vi på min arbetsplats har tillgång till via vår friskvård. Då jag vet att många på min arbetsplats haft svårt att komma på vad de ska använda friskvården till då de inte velat gå på massage osv i samma utsträckning som innan corona tänkte jag att fler därute kanske sitter i samma sits och har friskvårdspengar kvar som förfaller vid årsskiftet. Jag vill poängtera att jag inte har något samarbete med någon av dessa hemsidor/appar som jag skriver om nedan utan dessa är sådana som jag själv provat och tycker kan vara värda att nämna för andra.


Yogobe - för den som gillar yoga.

Denna hemsida har jag använt mig av en längre tid då jag gillar yoga men har haft svårt att ta mig till specifika yogaklasser då vi jobbar oregelbundet. Här kan du förutom att söka bland ett stort antal olika klasser med olika inriktning och svårighetsgrader även anmäla dig till specifika kurser (ibland till en extrakostnad). Dem har en app men den är under utveckling och jag använder i stort sett aldrig appen. I appen kan du spara ner videor du gillar offline så du kan träna även om du inte har tillgång till internet.


MyMOWO - hemmaträning

Här har vi en app/hemsida med kategorier som familjeträning, kontorsträning, harmoniträning, seniorträning, löpträning, styrketräning osv. Jag skulle tro att är man fler i familjen passar denna app bra då man kan pröva olika slags pass och anpassa efter det man själv tycker är kul. Passen jag har sett ligger från 5 minuter upp till ca 30-40 minuter vilket gör att jag tycker det känns lättare att dra igång än ett 60 minuters yogapass. En kul grej är att du kan få hjälp att lägga upp ett personligt träningsprogram efter att ha svarat på några frågor. Du får även medalj efter avslutat träningspass och när du samlat ett visst antal medaljer kan du få en liten gåva (jag har t.ex. fått te hemskickat) eller bättre pris på en annan tjänst.


Mindfulness - meditation

Här finns både en gratisversion och en premiumversion. Jag har haft premiumversionen tidigare via min friskvård och då får du tillgång till fler och längre guidade meditationer. Jag använde dock inte dessa i den utsträckning jag ville utan har nu gått över till gratisversionen och har fokus på att meditera minst 3 minuter varje dag. I gratisversionen finns en kom igång guide och sedan har du guidade eller tysta meditationer från 3-30 minuter. Du får även statistik över tid, antal dagar i rad osv under din profil. Man kan även ställa in så man får en påminnelse om att meditera.


Oavsett om du har friskvård kvar eller inte så tycker jag att man bör försöka komma ut i dagsljuset på en liten promenad. Gråa, dystra november brukar vara en jobbig tid på året men i år är det enligt mig värre än vanligt. Att få komma ut i friska luften, med gott avstånd till andra, i dagsljus får i alla fall mig att må lite bättre.

Om du, som jag, gillar att promenera så har jag precis hittat en app som heter Stepler. Där får du poäng för antal steg du går per dag och dessa poäng kan sedan användas till rabatter eller saker. Är dock en del reklam och vissa saker känns det som att man behöver gå flera år för att komma upp i rätt mängd poäng. Men just nu har dem prova på myMOWO för 20 poäng, vilket ändå är överkomligt ifall du har lust på en prövoperiod där.


Det här var bara några få appar som jag själv har testat. Det finns ju fler appar/hemsidor/youtubekanaler som man kan använda sig av. Har du någon speciell app eller dylikt du vill rekommendera så skriv gärna en kommentar så vi kan få lite fler alternativ att använda oss av här i höstmörkret.


Ta hand om dig!

fredag 13 november 2020

Har du koll på pengarna?

Nu ska jag vara lite generaliserande men min uppfattning är att många inte riktigt har koll på vart pengarna tar vägen varje månad. Det man vet är att pengarna brukar ta slut, förhoppningsvis i slutet av månaden och att man aldrig har råd att spara undan något.

För vissa kan det vara svårt att spara, speciellt nu i dessa tider då man kanske blivit permitterad eller blivit av med jobbet. Men för andra finns det ett sparutrymme, det är bara det att man inte vet vart pengarna har tagit vägen så det blir inget kvar i slutet av månaden att spara.

Hur ändrar man på detta? För vissa fungerar budget bra, man skriver ner vilka inkomster man har och sedan skriver man vilka fasta utgifter man har och sen har man rörliga utgifter som man budgeterar en uppskattad summa för. När allt är medräknat (även sparande är en kategori här enligt mig) ska man helst hamna på noll. Hamnar man på minus är det dags att se över vart det läcker pengar och dra åt svångremmen, hamnar du här ska du helst inte ta bort det du lagt under kategorin sparande utan du kanske kan dra ner lite på mat eller nöje eller byta abonnemang istället (om du har skulder så skaffa gärna en liten buffert och beta sedan av skulderna i så snabb takt som möjligt). Hamnar man på plus - grattis!- du har nu utrymme för ett större sparande.

Jag ska ärligt erkänna att jag inte har någon nedskriven budget jag följer. Däremot loggar jag mina utgifter så jag vet vad jag behöver föra över till kontot där autogirona dras varje månad. Jag har även en uppskattning om hur mycket mat- och bensinpengar som behövs och vad vårt övrigt brukar landa på, vilket gör att överskottet går till korta målspar och mer långsiktiga investeringar.

Varje månad har vi en fast summa som vi för över till investeringar. Märker jag under månadens gång att vi gör av med mindre pengar mot vad vi brukar så för jag över litegrann då och då till sparkontot. Jag kan tycka att det blir mer över till sparande om jag för över nån hundring med lite jämna mellanrum istället för att vänta till slutet av månaden och föra över det som finns kvar. Om jag för över litegrann då och då utöver den  bestämda summa vi bestämt så har jag automatiskt mer koll på pengarna som finns kvar och dem pengarna går till det vi behöver, inte till det vi villhöver just nu där villhöver-behovet gått över till nästa dag. 

Det kan vara svårt att ha en uppfattning om vart pengarna tar vägen om man aldrig tittat på det tidigare. Mitt tips är att ta tjuren vid hornen och sätta sig med kontoutdrag för minst en månad, gärna några månader tillbaka för att få en bättre helhetsbild, och speca vart pengarna gått. Kanske upptäcker du att du har en jättestor post på utemat och inte i matbutiken som du trott. Eller att du har flera olika streamingtjänster varav du använder en av dem så de andra kan du säga upp. Många har inte riktigt koll på vad sakerna kostar, det är lättare att fortsätta som man gjort och leva från lön till lön. Vissa använder ju även kreditkort som livlina, har du koll på vad krediterna kostar dig varje månad, vad har dem för ränta?


Har du koll på pengarna?

tisdag 10 november 2020

Renovera långsamt

 I dagens samhälle är renovering en grej som alla håller på med, oftast fast det inte behövs utan mer för att man vill ha det i sin egen stil. Jag kan förstå att man har det som intresse och tycker det är kul men när folk i min närhet konstant renoverar och sedan klagar på att man aldrig har pengar över till att spara undrar jag över vad som gått snett. Snacka om att ha skaffat sig ett ekorrhjul.

Hur kommer det sig att det är standard idag att man renoverar om hela huset för att sedan när man är klar börjar om igen för att man har tröttnat på det man gjorde i början? 

Min stilla undran är ju om det inte vore bättre att inte renovera det första man gör när man t.ex. flyttar in i ett nytt hus utan istället boar in sig och ser vad man stör sig på och inte gillar innan man river ut och gör om allt. Man renoverar långsamt efter de behov som uppstår.

Som exempel ogillade jag tapeten i köket när vi var på visning av vårt hus, den ville jag ha bort ganska direkt. Men när vi flyttade in lät jag den vara och nu älskar jag den här tapeten. Vi har till och med framhävt tapeten lite extra genom att fånga upp en av färgerna i tapeten i hyllor som vi satt upp på väggen. 

Jag vill därför rekommendera metoden renovera långsamt. Känn efter ordentligt först. Behöver vi verkligen riva ut det här köket eller räcker det om vi målar om köksluckorna eller bara byter handtag? Bo in dig ordentligt och känn efter vad det är som inte fungerar. Är flödet helt fel för hur du jobbar i köket kanske en renovering är på plats men att bara byta ut hela köket för att luckorna inte känns som vår stil kanske är onödigt och dessutom dyrt.

Om man nu bestämmer sig för att renovera kan man återanvända något av det man redan har? Går det att hitta begagnat? Kan du göra det själv istället för att ta in hantverkare (brasklapp här för våtrum och el). När du nu renoverar försök att göra det i en tidlös stil som du gillar så att det håller i många år utan att du känner att du behöver göra om det. 

Jag tror verkligen på att man ska försöka göra så mycket man kan själv. Dels för att hålla kostnaderna nere men framförallt för självkänslan. Att känna att man har lärt sig något nytt och att man utvecklar sina färdigheter och sig själv som person är för mig viktigt. Jag vill känna att jag kan det här, jag behöver inte ta in professionell hjälp för precis allting. Mycket av det man ska göra kan man hitta instruktioner på via youtube eller böcker. Använd de här kanalerna för kunskapsinhämtning. 

Sen ska man inte ta sig vatten över huvudet. Man kanske inte ska bygga ett helt hus själv om man aldrig hållit i en hammare tidigare, då kanske det är bättre att börja med att spika en fågelholk. 


Hur tänker du om renovering och har du något projekt på gång?

fredag 6 november 2020

Billigare fredagsmys

Då var det äntligen fredag igen och för många brukar fredagar vara synonymt med fredagsmys. Fredagsmys är något jag själv gillar men samtidigt tycker är lite jobbigt då det oftast är onödiga pengar och kalorier. Vi har därför försökt dra ner lite på just fredagsmyskostnaderna utan att plocka bort själva fredagsmyset. 

För att minska mängden onyttigheter som konsumeras se till att ha ätit en god och ordentlig middag innan. Är alla proppmätta kanske man inte behöver ha extra snacks utan det räcker med lite mystid framför teven eller ett brädspel eller högläsning av bok. Ät inte bara för ätandets skull, detta kan vara det svåraste rådet att följa, men om du är nöjd och belåten behöver du faktiskt inget mer. Tänk istället på hur nöjd du kommer känna dig senare för att du undvikit att bli dåsig och jäst då du smällt i dig massa extra bara för att. 

Om vi dock är lite sugna på något brukar vi köra på följande.

Dryck:
Vi har slutat att köpa hem läsk, istället använder vi vår soda streamer och gör läsken hemma. Smakessensen köps självklart på erbjudande. En annan fördel med detta är att man slipper släpa hem tunga läskflaskor från affären som man sedan ska komma ihåg att ta med tillbaka för att panta (även om panta är roligt för det känns som man får gratispengar fast man redan betalat för det en gång).
Om vi känner för något mer "vuxet" att dricka kan vi ta ett glas vin ifrån bag in boxen. Bag in boxen favoriseras i vårt hem framför vinflaskan dels för att literpriset brukar vara bättre samt att du kan ta ett glas och sedan inte dricka nått mer. Har du öppnat en flaska kanske du inte vill spara det sista i botten till nästa vecka så att säga, men det kan du göra med bag in boxen. 

Snacks: 
Popcorn är en favorit hos barnen, självklart poppar vi själva i kastrull. Du kan både styra mängden popcorn och mängden salt på detta vis, det är även mest kostnadseffektivt. Salta pinnar brukar barnen tycka om och dessa köps vid extrapris. Även chips går under denna kategori och där handlar jag enbart när det är erbjudande tex ta 3 för 45kr eller liknande. Häll aldrig upp en hel påse chips på en gång utan ta en mindre skål. Oftast räcker det med mindre mängd och försluter du påsen väl med en påsklämma har du chips till nästa vecka med.  Lösgodis och annat godis köper jag inte då jag brukar reagera lite på färgämnen. Ibland kan någon chokladkaka följa med hem men då försöker jag köpa mörk choklad så att det räcker med en enstaka bit för att känna sig nöjd. Även glass faller in under denna kategori och här brukar det gå åt mer under sommaren, vi har glassbilen som stannar utanför oss vilket är farligt då man oftast blir extra sugen på glass. Även här gäller det att kolla och jämföra literpris och strunta i att gå ut varje gång glassbilen kommer (vilket är lättare sagt än gjort när barnen är hemma).

Hembakat:
Om orken finns kan något hembakat ersätta fredagsmyset, men oftast blir det kanske en lördagsfika istället. Det vi bakar mest i kaffebrödsväg är nog muffins (gärna med en fyllning av hemgjort äppelmos) eller en enkel sockerkaka eller kladdkaka. Vill vi ha småkakor blir det oftast russinkakor eller chokladsnittar. 


Jag hoppas du har fått lite inspiration till ett billigare fredagsmys och kanske kan definitionen av fredagsmys bli lite bredare och innefatta en härlig stund tillsammans utan massa extra snacks som så många förknippar det med idag.

Brukar du ha fredagsmys och vad brukar ni göra då?


tisdag 3 november 2020

Dansar i potatislandet

 En regnig dag i oktober när det till sist blev uppehåll kastade jag mig ut i trädgården för att fixa till några pallkragar så dem ska vara färdiga för att så i senare. I dem här pallkragarna som jag fixade har vi i år odlat potatis, vi har nu skördat all potatis och det var dags att jordförbättra. Inspirerad av Sara Bäckmo från Skillnadens trädgård så gjorde jag på detta vis:


Jag började med att gräva ur en stor del av jorden, nästan ända ner till botten av pallkragen. Sedan fyllde jag på med löv, löv multnar ju ner och tillför jorden en massa näring. Löv är även gratis då jag har massa på tomten. Jag fick även en mer städad tomt då jag behövde kratta upp löven för att få dem till pallkragen. Jag slapp åka till återbruket med mina uppkrattade löv (tydligen är det sånt som folk gör vad jag förstått..?)




Efter att löven kommit ner i pallkragen behöver dem plattas till, detta görs enklast genom att helt enkelt hoppa ner i pallkragen och trampa ner dem. Det är när jag är i det här steget som mina barn tittar ut genom fönstret och undrar varför mamma dansar i potatislandet...




Efter att jag dansat klart i potatislandet så blandade jag den urgrävda jorden med hönsgödsel (hönsgödsel var det jag hade hemma, går bra med vilket gödsel som helst). Den blandade jorden hällde jag sedan över löven i pallkragen och krattade ut.



Jag har nu en pallkrage klar för att så i. Just i denna tänker jag sätta vitlök, antagligen någon gång under november och jag har därför inte slängt på mer löv högst upp i pallkragen. I de pallkragar jag inte kommer sätta vitlök i kommer ett lager av löv läggas ovanpå som slutsteg.



Brukar du också dansa i potatislandet?