fredag 6 november 2020

Billigare fredagsmys

Då var det äntligen fredag igen och för många brukar fredagar vara synonymt med fredagsmys. Fredagsmys är något jag själv gillar men samtidigt tycker är lite jobbigt då det oftast är onödiga pengar och kalorier. Vi har därför försökt dra ner lite på just fredagsmyskostnaderna utan att plocka bort själva fredagsmyset. 

För att minska mängden onyttigheter som konsumeras se till att ha ätit en god och ordentlig middag innan. Är alla proppmätta kanske man inte behöver ha extra snacks utan det räcker med lite mystid framför teven eller ett brädspel eller högläsning av bok. Ät inte bara för ätandets skull, detta kan vara det svåraste rådet att följa, men om du är nöjd och belåten behöver du faktiskt inget mer. Tänk istället på hur nöjd du kommer känna dig senare för att du undvikit att bli dåsig och jäst då du smällt i dig massa extra bara för att. 

Om vi dock är lite sugna på något brukar vi köra på följande.

Dryck:
Vi har slutat att köpa hem läsk, istället använder vi vår soda streamer och gör läsken hemma. Smakessensen köps självklart på erbjudande. En annan fördel med detta är att man slipper släpa hem tunga läskflaskor från affären som man sedan ska komma ihåg att ta med tillbaka för att panta (även om panta är roligt för det känns som man får gratispengar fast man redan betalat för det en gång).
Om vi känner för något mer "vuxet" att dricka kan vi ta ett glas vin ifrån bag in boxen. Bag in boxen favoriseras i vårt hem framför vinflaskan dels för att literpriset brukar vara bättre samt att du kan ta ett glas och sedan inte dricka nått mer. Har du öppnat en flaska kanske du inte vill spara det sista i botten till nästa vecka så att säga, men det kan du göra med bag in boxen. 

Snacks: 
Popcorn är en favorit hos barnen, självklart poppar vi själva i kastrull. Du kan både styra mängden popcorn och mängden salt på detta vis, det är även mest kostnadseffektivt. Salta pinnar brukar barnen tycka om och dessa köps vid extrapris. Även chips går under denna kategori och där handlar jag enbart när det är erbjudande tex ta 3 för 45kr eller liknande. Häll aldrig upp en hel påse chips på en gång utan ta en mindre skål. Oftast räcker det med mindre mängd och försluter du påsen väl med en påsklämma har du chips till nästa vecka med.  Lösgodis och annat godis köper jag inte då jag brukar reagera lite på färgämnen. Ibland kan någon chokladkaka följa med hem men då försöker jag köpa mörk choklad så att det räcker med en enstaka bit för att känna sig nöjd. Även glass faller in under denna kategori och här brukar det gå åt mer under sommaren, vi har glassbilen som stannar utanför oss vilket är farligt då man oftast blir extra sugen på glass. Även här gäller det att kolla och jämföra literpris och strunta i att gå ut varje gång glassbilen kommer (vilket är lättare sagt än gjort när barnen är hemma).

Hembakat:
Om orken finns kan något hembakat ersätta fredagsmyset, men oftast blir det kanske en lördagsfika istället. Det vi bakar mest i kaffebrödsväg är nog muffins (gärna med en fyllning av hemgjort äppelmos) eller en enkel sockerkaka eller kladdkaka. Vill vi ha småkakor blir det oftast russinkakor eller chokladsnittar. 


Jag hoppas du har fått lite inspiration till ett billigare fredagsmys och kanske kan definitionen av fredagsmys bli lite bredare och innefatta en härlig stund tillsammans utan massa extra snacks som så många förknippar det med idag.

Brukar du ha fredagsmys och vad brukar ni göra då?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar