torsdag 22 april 2021

Billigare trädgård



 Att ha trädgård kan snabbt bli en dyr historia. I alla fall om du börjar med mest bara gräsmatta men vill ha odlingar, prunkande blomsterrabatter och ståtliga staket. Här kommer lite tips från mig som kan få ner kostnader för trädgårdsmaterial, men som kräver mer tid och arbetskostnad än att dra kortet på planthandeln.

Börja med att göra en planering. Vad vill du ha, vart vill du ha det? Vart finns solen och hur flyttar den sig,  var vill jag ha uteplatser, parkera bilar, ha förråd etc. Har du en bra planering i grunden behöver du inte göra om eller flytta runt delar av trädgården du egentligen färdigställt. 

Titta sedan på vad du redan har. Har du en fin hallonhäck som sitter helt fel kanske du helt enkelt ska gräva upp den och flytta den istället för att dra upp allt, slänga och sedan komma på att du vill ha hallon på andra sidan trädgården. Eller har du något på tomten som verkar trivas väldigt bra, kan du inkorporera det i din planering så det kan få sitta kvar där?

Att använda det man redan har är även ett bra tips när man t.ex. ska göra rabattkanter. Har du mycket sten på tomten kan det vara snyggt att göra en kant av natursten som ramar in planteringen. Har du mycket sly/ris kan du försöka dig på att fläta ett slystaket eller bara slå upp två stolpar där du lägger ris emellan. Även sly kan vara bra att göra egna växtstöd av till båda ärtor, bönor, tomater och andra klängväxter. Om du tycker sly är fult så låt det torka ordentligt och kör det sedan genom en kompostkvarn så får du riktigt fint träflis som du antingen kan lägga i gångarna i din odling alternativt lägga uppepå dina planteringar för att bevara fukten bättre samt kväva ogräs.

 Lär dig vad växterna gillar, vill du ha en skuggälskande perenn i fullt solsken kanske du bör tänka om istället för att kasta massa pengar på plantor som inte kommer klara sig. Försök även ha koll på vad plantan vill ha för jord och plantera växter med samma preferens tillsammans för att få en lyckad och fin rabatt. Ta även reda på om eventuella bärbuskar och fruktträd du är intresserad av är självfertila eller om du behöver ha tillgång till andra sorter för att få en pollinering och därmed en skörd. Är väldigt tråkigt att lägga ut massa pengar på ett fruktträd som man aldrig får frukt på...


Nyckelpiga som satt sig i barr och kottblandningen jag har i botten till mina planteringar av blåbär som gillar surjord. Detta toppas sedan med rhododendronjord.

Byt plantor, fröer och sticklingar med grannar, vänner eller via trädgårdsgrupper på nätet. Gå med i lokala bortskänkes/bytes grupper och håll utkik efter det du söker, eller varför inte slänga ut en egen förfrågan om just den där busken du vill ha. Du kanske får napp hos någon som vill bli av med den och kan åka dit och gräva upp den. Ett annat tips är även att vara på hugget när någon gör om i sin trädgård och skänker bort stenplattor, pallkragar eller lastpallar. Har du tillgång till bil och eventuellt släp kan du göra många fynd när folk rensar i sina trädgårdar.

Dela på plantor du redan har. Jag har i helgen delat på stora tuvor med snödroppar och placerat ut på fler ställen i trädgården där jag hoppas de kommer trivas. Du kan även gräva upp rotskott eller ta sticklingar på redan befintliga bärbuskar i trädgården för att föröka själv. Det finns väldigt mycket videos på youtube om hur man tar sticklingar från olika växter så det är bara att titta och köra igång. Misslyckas det så är det ingen skada skedd. Lyckas du har du flera nya plantor som du kan sätta ut i trädgården.

En tuva av snödroppar som jag flyttat till nytt ställe, 
här hoppas jag den ska trivas och sprida sig.


Dra upp från frö. Att dra upp från frö tar mer tid och kan vara lite pilligt men du tjänar snabbt in kostnaden för fröpåsen mot att köpa alla plantor som är uppdragna hos planthandeln. Vill du ha snabba resultat är det här ingen bra strategi då det kan ta tid innan du får fullstora exemplar. Men det är väldigt kostnadseffektivt om du orkar hålla på. Samla sedan in egna fröer på slutet av säsongen så du har till nästa års odling. Jag brukar förvara fröerna i kaffefilter efter att de fått torka ordentligt. 

Istället för markduk kan du täcka med kartong eller tidningar i botten på pallkragar för att kväva ogräs. Fyll sedan på med gräsklipp, gamla löv eller sönderklippta grenar. Försök få tag på gödsel från någon bonde eller stall i närheten istället för att köpa dyrt på säck. Fyll sedan på med jord, antingen från komposthögen alternativt om du köper billigt i säck från någon stormarknad. Denna jord som du köper billigt i säck brukar inte vara så näringsrik men eftersom du redan fyllt på med organiskt material och gödsel brukar det fungera bra ändå.

Samla regnvatten i tunnor, hinkar, vattenkannor, allt du kan hitta och ta gärna vara på gråvattnet som uppstår i det vardagliga livet. Är du väldigt ambitiös kan du anlägga en damm som du kan ta vatten ifrån. Att ha tillgång på vatten är viktigt för att du ska lyckas med dina odlingar och blir det vattningsförbud kan det redan uppsamlade vattnet göra stor skillnad för dina odlingar.

Var kreativ med det du har liggandes i din trädgård. De gamla halvt murkna brädorna och lite kottar kanske är början på ett insektshotell och dem där stubbarna som blev kvar efter ni tagit ner några för stora träd kanske blir jättebra att lägga en planka emellan som sittplats. All sten ni grävt upp när ni skulle plantera kanske är början på en stenmur osv. Försök tänk vad kan jag använda det här till innan du gör dig av med det. Har du någonstans att förvara saker, gör det ett tag, för helt plötsligt har du ett projekt där det kommer till användning.


Det finns ju så mycket fler tips på hur man kan få till en bra och billig trädgård, men jag tänker att jag avslutar här. Fyll gärna på med era bästa tips i kommentarerna. 


2 kommentarer:

  1. Det finns så många bra tips på hur man kan komma billigare undan. Det här med att flytta buskar/blommor och dela på dem är ju helt lysande! Hade någon tanke om att jag skulle riva upp en björnbärsbuske som vi var less på (pga fruktansvärd taggig och invasiv), och sen köpa ny hallon/taybär).. Men sen insåg jag hur urbota dumt det är.. Grävde upp björnbären, flyttade den till platsen där vi har våra bärbuskar och så får vi se om den tar sig (klippte ner den rejält). Skulle den mot förmodan inte överleva är det inte hela världen - men gör den det har vi goda bär kvar - men lite taggig buske att tukta några gånger om året. Till en kostnad av gratis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack för kommentar :)

      Ja jag gillar verkligen att flytta och dela buskar och andra växter. Köp en och få fler gratis, eller ännu bättre få en av en kompis och gör massa egna gratis därefter :D

      Björnbär brukar vara tålig så den tar sig nog, kul att du flyttade den så du får njuta av goda bär framöver, även om björnbären måste tuktas ordentligt emellanåt.

      Radera