tisdag 27 april 2021

Begagnade kläder


 Kläder är något som vi alla behöver men i dagens samhälle då modet ändras ofta köps det väldigt mycket kläder som används endast en kort stund för att sedan ersättas med annat. Enligt Naturskyddsföreningen köps det i genomsnitt 14kg nya kläder och textilier per person i Sverige. Det som är mest skrämmande här är att ungefär en tredjedel av dessa aldrig används samt att i genomsnitt slängs 8kg textilier i soporna per person i Sverige. Vi köper alltså 14kg och slänger 8kg per år i genomsnitt. Detta tror jag många förstår är inte hållbart i längden. Vid produktion av kläder går det åt väldigt mycket vatten samt att kemikalier behöver användas för att omvandla fiber till ett färdigt plagg. Kläder kan även vara tillverkade under dåliga arbetsförhållanden och om företaget inte har koll på tillverkningskedjan finns det en risk att kläderna framställs på ett oschysst vis.

Jag tycker därför att det är roligt att andrahandsmarknaden av kläder börjar ta fart. Detta är bra både för miljön och för plånboken då man kan hitta hela rena kläder till lägre pris mot att köpa nytt. Framförallt barnkläder verkar finnas i överflöd och här kan man verkligen göra kap. Att kläderna redan är tvättade så att kemikalierna som satt där från början är urtvättade är ytterligare ett plus för att köpa begagnat.

Innan pandemin besökte jag ofta klädbytardagar och loppisar för att fylla på klädförråden med framförallt barnkläder. Med tre barn som växer så behövs det allt som oftast något klädesplagg. I och med pandemin har jag försökt hitta andra ställen att handla begagnade kläder på. Jag har fastnat för att söka efter klädpaket i rätt storlek antingen via Tradera eller lokala säljes-grupper på facebook. 

Nackdelen med Tradera som jag kan tycka är att ibland är det svårt att se skicket på kläderna med enbart de upplagda bilderna samt att det tillkommer fraktkostnad. Tycker även att det kan vara lite jobbigt att hålla koll på alla auktioner och när dem går ut ifall det är något speciellt man vill buda på. Det går ju att ställa in så budgivning sker automatiskt men tycker ändå att det är lite bökigt. Vissa säljare har fast pris/köp nu och har därför börjat köpa sådana paket för att veta att jag får varan som jag behöver och för att slippa ödsla tid på att ha koll på flera auktioner samtidigt. 

Med marketplace på facebook kan man oftast titta på kläderna innan man bestämmer sig samt att det oftast är fast pris och du kan komma och hämta på en gång utan att betala frakt eller vara orolig över att posten ska slarva bort paketet. Tycker även att klädpaketen brukar vara något större via marketplace och jag tänker att det kanske beror på att man slipper packa och skicka med posten så inga fraktkostnader eller annat sätter gränser. Här behöver man dock vara på hugget då det är först till kvarn som gäller. 


Mitt senaste klädköp

Under förra veckan lyckades jag göra ett riktigt kap åt min äldsta dotter. Hon har i stort sett vuxit ur hela sin nuvarande garderob så hon var i skriande behov av nya kläder. Jag hade sån tur att jag trillade över en annons med en säljare som sålde hela sin dotters garderob som hon vuxit ur. Fick alltså en hel ny garderob till min dotter för ynka 1500kr, i snitt har jag alltså betalat ungefär 13kr per plagg. Det är i mina ögon ett riktigt kap då många plagg såg nya ut samt att vissa inte ens var använda. Att jag sedan har ytterligare barn som kan ärva vissa av dessa plagg senare är ytterligare ett plus i kanten.

Har du några speciella knep för att köpa kläder begagnat? 

2 kommentarer:

  1. Jag brukade också gå på barnloppisar några gånger per år innan pandemin och saknar det väldigt. Har vänt mig till Tradera nu men tycker som du att det är både tidskrävande och surt att lägga pengar på frakt. Ska göra ett försök med FB, tack för tips :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Förstår att du saknar barnloppisarna, tycker att man alltid kunde göra fynd där. Hoppas pandemin lättar snart så man kan få lite fler loppisar att besöka igen :)
      Hoppas du hittar någon bra deal via FB tillsvidare!

      Radera