tisdag 15 december 2020

Bokrecension: The richest man in Babylon av George S. Clason

 The richest man in Babylon är en väldigt gammal bok som är utgiven någongång under 20-talet. Boken är en samling av historier från Babylon med personer som haft men har överkommit ekonomiska problem som är lika relevanta idag som det var då. 

Jag tyckte första delen av boken var bättre när vi fick följa med Arkad, den rikaste mannen i Babylon, och hur han gjorde för att bli rik. Arkad föreläste sedan om sina "sju botemedel mot en tunn plånbok".


Botemedel 1: Spara alltid en tiondel av dina inkomster till dig själv. Låter ju väldigt likt spara 10% av dina inkomster som alla tjatar om idag när det kommer till sparande...

Botemedel 2: Kontrollera dina utgifter så du inte spenderar mer än dina tillgångar. Budget någon?

Botemedel 3: Få ditt guld att multiplicera sig. Alltså, sätt dina pengar i arbete.

Botemedel 4: Vakta dina investeringar från förlust. Låter en investering för bra för att vara sann är det antagligen så, håll dig uppdaterad om dina investeringar och ta väl avvägda beslut.

Botemedel 5: Äg ditt eget hem.

Botemedel 6: Spara till ditt framtida jag när du inte längre kan arbeta som tidigare. Pensionsspara!

Botemedel 7: Öka dina inkomster, dvs lägg ner tid på utbildning eller annat för att öka inkomsterna så du kan lägga undan mer.


Jag gillade verkligen att läsa den här boken då den är en blandning av fakta/råd men i berättelseform vilket gör att den kan kännas mer lättillgänglig. Man tycker sig emellanåt läsa en roman istället för en ren ekonomibok vilket jag gillade. Sedan var språket lite gammeldags men med tanke på att boken är skriven när den är känns inte detta konstigt. Tycker däremot att det är fascinerande att något som var relevant då fortfarande är lika relevant idag. Även 100 år senare så pratar vi fortfarande om samma saker som budget, spara minst 10%, få pengarna att jobba för dig och pensionssparande. 

Frågan är om man ska vara rädd för mänskligheten då vi inte har kommit längre på alla dessa år, att så många fortfarande inte vet hur man sparar och lever på lånade pengar istället. Hur framtiden kommer se ut är det ingen som vet, men förhoppningsvis lär sig fler på vägen fram hur man tar tag i sin privatekonomi och kanske kan denna bok leda in dem på den vägen. Har du läst den här boken och vad tyckte du om den?


Avslutar med citat från boken:


"A PART OF ALL YOU EARN IS YOURS TO KEEP"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar