lördag 11 september 2021

Gör det själv


Oj vad tiden går! Här är man tillbaka i vardagen och försöker få igång alla rutiner igen, att det sen är massa föräldramöten och terminsstarter av diverse aktiviteter har gjort att man verkligen får försöka planera här i början för att få snurr på allt.

Men det jag hade tänkt mig med detta inlägg var att slå ett slag för att göra saker själv. Under semestern bestämde jag mig för att verkligen börja om med att göra saker själv. Man kan mer än man tror och kan man inte så får man väl försöka lära sig. 

Saker som vi gjorde själva i sommar var att måla fasaden, byta fläkt i ena bilen, renovera gräsklipparen (efter att ha väntat på reservdelen i flera veckor), samt att jag lärde mig hantera fler av de verktyg vi har hemma som jag inte använt mig av tidigare. Vi har även fixat mycket i trädgården som t.ex anlagt en ny blomsterrabatt, flyttat på ett träd, byggt ut köksträdgården/landet, flisat kvist till gångar, gjort slystaket och insynsskydd. 


Känslan av att göra något själv är verkligen beroendeframkallande. Sen kanske man inte ska gör allt själv utan viss hjälp. Vi har t.ex. haft hjälp att ta ner flera stora granar på tomten samt gjort en omfattande dränering.

Nå tillbaka till känslan av ”kan själv”, det är ändå nått visst med ”kan själv”. För mig är det en extra trygghet att veta att jag kan laga gräsklipparen när den går sönder eller veta att jag kan anlägga en ny rabatt eller köksland som kommer bidra till vår matförsörjning. Jag är inte helt beroende av andra och deras ”specialistkunskaper” utan jag kan faktiskt också rätt så mycket om olika saker. Att vara bra på mycket, en generalist, kanske är bättre än att vara bra på endast en grej, en specialist.

Att kunna lite av allt möjligt öppnar upp för spännande konversationer med andra människor, man kanske inte kan snöa in på detaljer men man har ändå ett hum om det mesta. På mitt jobb har jag från flera kolleger fått höra att jag är mycket allmänbildad och kan mycket om olika saker, detta tar jag som en enorm komplimang. Jag vill lära mig mer! I dagens samhälle är det väldigt lätt att få tag på information. Vi har tillgång till bibliotek, youtube, poddar, bloggar och diverse studiecirklar eller andra kurser. Det gäller bara att våga ta för sig och känna att man vill utveckla sig själv. 

Sen hur man bäst tillgodogör sig information är väldigt olika från person till person och här måste man känna efter vad som passar en. Jag själv gillar att läsa mig till saker eller ha nån som kan ge en ”privatlektion” i något som de är bra på. Att utbyta kunskap med varandra är något som jag tror vi behöver bli bättre på. 

Så med detta inlägg vill jag slå ett slag för att göra saker själv samt att våga lära sig nått nytt. Du blir rikare i din kunskap och en del av den här kunskapen kan du även spara pengar på. Så varför inte dra ihop ett kompisgäng och tillsammans lär ni er konservera mat, göra aktieanalyser, meka bilar eller lär er ett nytt språk. 

Har du något nytt du vill lära dig och vad är det som stoppar dig från att göra det själv?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar