lördag 31 juli 2021

Playing with FIRE

 


När dokumentären Playing with FIRE släpptes tvingade jag min man att titta på den tillsammans med mig. Även om jag tyckte att dokumentären hade kunnat vara så mycket bättre så startade den ändå en känsla hos min man att FIRE kan vara ett sätt för oss att få mer tid till det vi vill göra. Scenen som övertygade honom var när dem spelade brädspel och drack vin med sina vänner, sånt vill vi ha mer av i vårt liv. 

Efter att ha haft en tung vår och tappat motivation att få upp sparkvoten samt att vi vet att stora summor kommer gå åt i närtid till grävjobb etc så behövde jag lite nytändning. Jag lånade därför hem boken Playing with FIRE. 

Jag måste säga att jag fann boken mycket mer givande och intressant än dokumentären. Här fick man följa familjens resa mycket bättre och man fick mer kött på benen till varför dem tagit vissa beslut och vilka uppoffringar dem gör på vägen som dem kanske egentligen inte hade så stor lust att göra i från början. 

Dem beskriver även hur dem börjar tvivla på sitt beslut att uppnå FIRE samt hur dem tappar motivationen vid vissa tillfällen. Dem poängterar att varje persons resa mot FIRE ser olika ut och att det tar olika tid att nå dit, vissa kanske tar det lugnare på vägen dit med sabbatsår eller deltidsjobb medan andra lägger på en extra växel och drar in så mycket pengar som möjligt under några år för att sedan kunna sluta jobba helt, om man nu önskar det. 

För mig var det skönt att läsa att motivationen även tryter hos andra och inte bara hos mig. Vi närmar oss FIRE i snigelfart då vi inte har två feta löner samt inte jobbar heltid på det. Istället har vi mer tid med familjen. nu när barnen är små, har lyckats ha 7 veckors sommarledigt varav 4 veckor tillsammans hela familjen vilket inte alla har möjlighet eller råd till då man är fast i konsumtionssamhället. 

Boken fick mig även att fundera över vad jag vill göra med mitt liv om vi nu skulle uppnå FIRE. Vad vill jag lägga min tid på? Att gå tillbaka till jobbet efter min ledighet kändes tungt och jag har börjat fundera över vad jag vill göra med mitt arbetsliv. Vad vill jag egentligen hålla på med? Hemma har vi diskuterat lite löst om att man borde jobba vinterhalvåret och vara ledig sommaren för att hinna med alla trädgårdsprojekt som vi vill göra. Men vad jobbar man med i säsong utan att flytta upp till någon skidort och kränga pjäxor?

På jobbet började jag diskutera med en kollega om vad man egentligen vill göra och vi var båda inne på att hitta på något helt annat men helst utan att behöva sitta i skolbänken först då vi redan har rejäla studielån. Men vad hittar man på som kommer ge en stabil inkomst men mer flexibilitet utan att man behöver omskola sig?

Funderingarna och tankarna är många och om jag får något svar på dem vet jag inte. Men jag vet att boken fick mig att tänka ett varv extra och att vägen till FIRE och vad man gör sedan inte bara är en dans på rosor utan det krävs en del jobb för att nå dit. 

Strävar du mot FIRE och har du i så fall tappat motivationen på vägen?

torsdag 8 juli 2021

Koll på semesterbudgeten

 Sommar, sol och lediga dagar. Det är lätt hänt att pengarna rullar iväg lite snabbare än i rutinens vardag. Klart man ska unna sig glass eller utemat om man nu känner för det, men se upp så att inte sommarens spontanitet kommer som en chock i höst när allt ska betalas tillbaka. 

Här är några knep som vi kör med för att ha koll på pengarna under sommaren (och även annars).


Lägg upp en budget över vad pengarna ska räcka till under sommaren. Ska ni iväg på semester se till att ha pengar undanlagda till boende, transport osv.

Köp inget på kredit. Har du inte pengarna nu vad är det som säger att du har pengarna sen?

Skriv ner alla inköp, då menar jag ALLA inköp, från minsta glass till veckohandlingen, hotellbokningen osv. När du skriver ner alla inköp direkt efter att du gjort dem och summerar ihop totalsumman ser du hur mycket du redan gjort av med under månaden. Loggar du dessutom in på banken för att se kontoutdraget ser du även hur mycket pengar du har kvar att röra dig med tills nästa lön landar på kontot. Du får en känsla för vart pengarna tagit vägen och om det är dags att dra in lite på inköpen eller ej. Kanske får du en ögonöppnare och inser att det inte är hållbart att handla glass i kiosken varje dag. 

Lägg upp en dagsbudget eller veckobudget. Säg att du har 2000kr för nöjen efter att allt är planerat. Då har du antingen ca 70kr per dag eller 500kr i veckan som du kan lägga på t.ex. glass eller annat. 

Finns det andra sätt att lyxa till det på än att konsumera på plats? T.ex. kan du ta med egen matsäck till stranden istället för att handla i kiosken som står där. Du slipper köa och betala överpris samt att du kan välja själv vad ni vill ha att äta. 

Ha knytis med vännerna eller turas om att vara värdpar hemma hos varandra istället för att gå ut och äta eller ta en drink. Självklart kan man lyxa till det med en utekväll eller restaurangbesök men det kanske inte behöver vara första valet vid alla tillfällen. 

Men semester med barnen då? Klart dem ska få uppleva något, men välj ut en lite större grej i sånt fall. Man behöver inte åka till Astrid Lindgrens värld, Kolmården, Liseberg, Tomteland och Skara sommarland samt en charter till Turkiet under samma sommar. Hitta på roliga saker i närområdet istället och gör barnen delaktiga i vad dem vill hitta på under sitt sommarlov. Vi gör en ”sommarlovslista” med våra barn där dem får komma med förslag på vad de vill hitta på under sommaren. Det kan vara enkla saker som åka och bada, springa i vattenspridaren och ha picknick till lite större saker som åka till lekland eller liknande. Jag tycker detta har varit kul att göra med dem, dels för att man får veta vad dem vill hitta på men även att man ser att det ofta är dem enkla/simpla sakerna (som vi vuxna ser det som) som barnen vill göra.

Sist men inte minst är att lägga upp ett semestersparande till nästa år.


Hoppas vissa av tipsen kan vara till nytta för dig, simma lugnt i sommar! 




söndag 4 juli 2021

Hemester

 Nu har äntligen herrn i huset fått gå på semester. Efter att ha varit hemma själv med barnen i 3 veckor väntar nu 3 veckor gemensam ledighet för hela familjen. Som vi har längtat! Är så tacksam över förmånen att kunna vara föräldraledig så man får mer tid med barnen. 

Denna sommar har vi inga stora semesterplaner utan vi kör, precis som förra året, på en hemester. Det vill säga mycket tid kommer spenderas hemma och i närområdet med dagsutflykter. 

Några utflykter är redan gjorda och några är planerade, gissar på att vi kommer åka iväg spontant vissa dagar också när andan faller på. 


Ett tips är att kolla in de olika kommunernas hemsidor i din närhet där brukar dem lägga upp aktiviteter som kommer ske och saker som man kan göra i närområdet. Vi har t.ex. gått på både gycklarföreställning och musikföreställning efter att ha kikat in dessa sidor. Vi har även planer på att besöka vissa guidade turer som vi snokat upp på detta vis. 


När man beger sig iväg på dagsutflykter är det alltid bra att ha med sig vattenflaskor hemifrån. Även matsäck är en hit då man kan proppa i barnen (läs mamma) något när humöret tryter. Vi har ofta med frukt och morotsstavar ev lite nötter som snabb energipåfyllnad. Pizzamuffins eller pannkakor är några av barnens favoriter i mera matigt innehåll, pastasallad är annars en klassiker. Vet du att platsen du ska till har grill kan man alltid slänga med korv och bröd.

Men även om dagsutflykter är kul kan man även hitta på roliga saker hemma. Att ha picknick eller tälta i trädgården brukar vara en hit. Skaffa lite roliga utomhusleksaker som uppmanar till utelek och engagera dig med barnen, bygg en koja eller ha vattenkrig. 


Sommaren är inte bara lek och häng hemma hos oss, odlingarna och bina ska tas om hand och ofta har vi många projekt som vi vill göra. Vi försöker göra projekt efter en prioriteringslista och när barnen är hemma så försöker vi involvera dem alternativt fixa med projekten efter dem somnat så vi ändå får tid att göra något tillsammans med barnen. Vi har även tur att ha mor- och farföräldrar som gärna har barnen hos sig så vi kan göra lite större projekt ostört samtidigt som barnen får härliga dagar med sina släktingar. 

Ibland är det lätt att gå vilse bland alla saker man vill göra så tror det är viktigt att vi även stannar upp och bara låter saker vara. Att ha en trädgård ska inte bara vara jobb utan även en plats för vila och återhämtning. Jag försöker därför njuta mer av min trädgård och tittar förbi ogräset som behöver plockas bort eller garaget som behöver målas. Var sak har sin tid, även den att bara strosa runt utan att behöva fixa något. 

Vad gör du på din semester och vilka är dina bästa matsäcksrecept?