torsdag 8 juli 2021

Koll på semesterbudgeten

 Sommar, sol och lediga dagar. Det är lätt hänt att pengarna rullar iväg lite snabbare än i rutinens vardag. Klart man ska unna sig glass eller utemat om man nu känner för det, men se upp så att inte sommarens spontanitet kommer som en chock i höst när allt ska betalas tillbaka. 

Här är några knep som vi kör med för att ha koll på pengarna under sommaren (och även annars).


Lägg upp en budget över vad pengarna ska räcka till under sommaren. Ska ni iväg på semester se till att ha pengar undanlagda till boende, transport osv.

Köp inget på kredit. Har du inte pengarna nu vad är det som säger att du har pengarna sen?

Skriv ner alla inköp, då menar jag ALLA inköp, från minsta glass till veckohandlingen, hotellbokningen osv. När du skriver ner alla inköp direkt efter att du gjort dem och summerar ihop totalsumman ser du hur mycket du redan gjort av med under månaden. Loggar du dessutom in på banken för att se kontoutdraget ser du även hur mycket pengar du har kvar att röra dig med tills nästa lön landar på kontot. Du får en känsla för vart pengarna tagit vägen och om det är dags att dra in lite på inköpen eller ej. Kanske får du en ögonöppnare och inser att det inte är hållbart att handla glass i kiosken varje dag. 

Lägg upp en dagsbudget eller veckobudget. Säg att du har 2000kr för nöjen efter att allt är planerat. Då har du antingen ca 70kr per dag eller 500kr i veckan som du kan lägga på t.ex. glass eller annat. 

Finns det andra sätt att lyxa till det på än att konsumera på plats? T.ex. kan du ta med egen matsäck till stranden istället för att handla i kiosken som står där. Du slipper köa och betala överpris samt att du kan välja själv vad ni vill ha att äta. 

Ha knytis med vännerna eller turas om att vara värdpar hemma hos varandra istället för att gå ut och äta eller ta en drink. Självklart kan man lyxa till det med en utekväll eller restaurangbesök men det kanske inte behöver vara första valet vid alla tillfällen. 

Men semester med barnen då? Klart dem ska få uppleva något, men välj ut en lite större grej i sånt fall. Man behöver inte åka till Astrid Lindgrens värld, Kolmården, Liseberg, Tomteland och Skara sommarland samt en charter till Turkiet under samma sommar. Hitta på roliga saker i närområdet istället och gör barnen delaktiga i vad dem vill hitta på under sitt sommarlov. Vi gör en ”sommarlovslista” med våra barn där dem får komma med förslag på vad de vill hitta på under sommaren. Det kan vara enkla saker som åka och bada, springa i vattenspridaren och ha picknick till lite större saker som åka till lekland eller liknande. Jag tycker detta har varit kul att göra med dem, dels för att man får veta vad dem vill hitta på men även att man ser att det ofta är dem enkla/simpla sakerna (som vi vuxna ser det som) som barnen vill göra.

Sist men inte minst är att lägga upp ett semestersparande till nästa år.


Hoppas vissa av tipsen kan vara till nytta för dig, simma lugnt i sommar! 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar