fredag 5 februari 2021

Groddar och skott - billigt grönt i vintertider


 Vintertid är den tid då grönsakerna i butik blir tråkigare och tråkigare i smak och färg och dyrare och dyrare att inhandla. En vintertrött blek smaklös tomat är inte det roligaste du kan lägga fram på middagsbordet, inte var den speciellt billig i inköp heller. Besvikelsen är stor, men hur kan man lösa det här?

Dels kan du handla frukt och grönt som är i säsong just nu och om möjligt försök undvika det som inte är i säsong och som därmed även är mycket dyrare och mer smaklöst än annars.

Vad är då i säsong i februari? Rotfrukter som potatis, morötter, palsternacka, kålrot, rotselleri, lök och jordärtskockor. Även olika kål som brysselkål, grönkål och vitkål är det säsong för nu. 

Själv har jag varit sugen på något grönare en tid och kom i veckan på att det var länge sen jag groddade eller satte ärtor till ärtskott för att få lite mera grönt på tallriken. Just den här gången valde jag att grodda då all min jord är genomfrusen (ska även gå att få ärtor att gro på vått hushållspapper men har aldrig prövat själv). 

I skafferiet fanns redan alfalfafrön, vilket ger fina goda groddar. Allt som behövs sedan är en stor glasburk (jag tog en som det varit oliver i), en oanvänd nylonstrumpa, en gummisnodd och vatten. Du behöver inga speciella groddburkar eller annat som säljs, om du inte vill förstås, utan det går lika bra med det många av oss redan har hemma.




Såhär gjorde jag:

1. Pastöriserade fröna genom att lägga dem i 70-gradigt vatten ca 20sek och sköljde sen med kallt vatten.

2. Fröna lades i glasburken med vatten över natten.

3. Vattnet hälldes av och nylonstrumpa sattes över öppningen på burken och hålls fast med gummisnodden.

4. Fröna sköljs med vatten 2 gånger dagligen och burken ställs upp och ner i diskstället så överflödigt vatten kan rinna ut. Nylonstrumpan går ner över burken så det blir mörkt.

Groddarna är färdiga efter 3-5 dagar och håller ca 1 vecka i kylskåp. 

Alfalfafröna kostar en del i inköp men 2msk frön blir en hel burk som räcker länge så blir ändå billigt i längden. Om man nu tycker om och äter groddar förstås.

Det finns ju en hel uppsjö med saker som man kan grodda, så gillar du inte alfalfa kanske du vill pröva mungbönor, linser, broccoli, vitlök eller något annat av alla möjliga sorter som finns därute. 




Om du vill odla skott så behöver du jord, plastbytta, ex. en som det varit vindruvor i och gula ärtor från butiken. Lägg lite jord i botten på plastbyttan, strö över ärtorna och ha på lite mer jord, vattna och vänta. Snart kommer du ha härliga skott som du kan klippa av och ha på mackan eller till maten. Ärtskott är även väldigt tacksamt att odla i pallkrage på sommaren. Se till att inte odla för mycket bara så du hinner äta upp allt. 

Brukar du grodda eller odla olika skott? Har du något bra knep eller någon favoritsort?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar