fredag 3 maj 2019

Bokrecension 4 timmars arbetsvecka – konsten att leva mer och jobba mindre av Timothy Ferriss



Den här boken har jag längtat efter att läsa och jag hade ganska höga förhoppningar på innehållet. Jag måste tyvärr säga att jag är något besviken. Inte för att boken i sig är dåligt skriven eller för att tipsen i den är undermåliga, utan mer för att jag känner att jag inte kan implementera metoden med avseende på det jobb jag har och de förutsättningar som finns i Sverige för att starta företag.

Författaren går igenom lite olika sätt hur man kan gå tillväga för att slippa ifrån ett heltidsjobb och kunna göra mer av det man själv vill med den tid man får över. Ett sätt är att man som anställd visar att man är mer produktiv om man får jobba hemifrån än om man sitter på kontoret. Författaren menar att utan alla avbrott från kolleger, telefonsamtal, onödiga möten osv kan man genomföra det jobb man gör på 8 timmar på jobbet på färre timmar hemifrån (eller från semesterresan som man har åkt på utan att chefen vet det). Då jag inte jobbar på ett kontor utan jobbar direkt mot kund kan jag inte tillämpa denna metod.

Författaren är även inne på att alla kan starta företag och sälja en produkt. Det ska helst vara en enkel produkt mot en nischad kundkrets för att du ska kunna slå igenom och gå med vinst. När du sen har fått bollen i rullning ska du outsourca till olika callcenter som sköter allt åt dig. Jag själv har svårt att se att ett callcenter i Indien (som författaren rekommenderar att man använder) kommer kunna sköta kundservicen hos ett företag som riktar sig mot svenska konsumenter. Vidare känns det som att Sverige är i ett skifte där det börjar bli fulare att konsumera. Att då få in en ny produkt på marknaden känns lite stick i stäv med det jag vill hålla på med.

Det jag gillade med boken är att det i anslutning till varje kapitel finns frågor och uppgifter som man uppmanas att göra. Det var allt från att skapa drömlinjer med planer på hur man ska nå dit, till tips på hur du effektiviserar mailhantering eller vågar åka iväg på en längre minipension som författaren kallar det.

Denna bok har fått mig att tänka mer utanför boxen mot vad jag har gjort tidigare. Jag har bollat med tanken på att hitta en bra produkt för att kanske våga starta eget. Att starta eget känns som ett bra sätt att kunna styra sin egen tid då du inte behöver svara till en arbetsgivare. Författaren pratar även lite snabbt om 80/20 principen, min tanke är att göra en utvärdering, både på jobbet och hemma, om vad som tar upp min tid men som inte generar något effektivt för mitt liv och därmed försöka eliminera det så gott det går.

I slutändan så vill jag ändå rekommendera att man läser denna bok. Att du sitter och läser det här inlägget beror på den här boken. Jag hade länge funderat på att starta en blogg men denna bok fick mig att göra det. Och nej, jag följer nog inte ett enda råd ur boken då boken går ut på att man ska ta bort sig själv ur jobbekvationen och låta andra jobba åt dig. Men jag följer andemeningen att våga göra. Vem vet om 10 år kanske denna blogg är superstor och kan ge mig lite extra inkomst, eller så lägger jag ner den om en vecka när jag inser att jag inte prioriterar att skriva inlägg framför att påta i trädgården.

Låna boken på ditt bibliotek!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar