torsdag 10 februari 2022

Unna sig

 Det här att unna sig kan vara väldigt laddat. Många unnar sig nog lite för mycket lite för ofta. Men vad är egentligen unna sig och kan man ändra på vad man tycker man ”ska” unna sig? 

Jag fick en liten ögonöppnare när en av mina vänner hörde av sig i en gruppchatt och undrade om vi hade några tips på vad man kan unna sig istället för att åka och handla något eller köpa något gott. Orsaken till att hon frågade var att de hade gått med i Viktväktarna och därför inte kunde frossa fritt i kategorin mat unna sig samt att de även höll på att rensa ur inför en husvisning så därför föll kategorin köpa saker bort också. 

När dessa saker försvann var det som att inspirationen och förslagen på vad man kan unna sig helt försvann i tomma intet, de hade noll uppslag på vad man kunde unna sig eftersom de var så inkörda på att unna sig antingen betydde nya prylar eller god mat eller restaurangbesök. 

Men behöver det vara så? Kan inte unna sig vara att man planerar en ledig eftermiddag där man tar en lång promenad i dagsljus och avslutar med en medtagen matsäck? Eller man kanske unnar sig med en kväll i soffan med en bra bok istället för att vika tvätten. Unna sig kanske är att man sätter av en extra slant till sparkontot eller köper en aktie eller del i en fond istället för att bränna pengarna på ytterligare inredningsdetaljer. 

Unna sig kanske är att man ordnar barnvakt och får en välbehövd sovmorgon med efterföljande hemfixad lyxfrukost. Unna sig kanske är en kopp kaffe på verandan i vårsolen. Att unna sig behöver inte automatiskt betyda att man måste spendera pengar. 

Självklart kan man unna sig något som kostar pengar men tycker att då ska det vara ett genomtänkt val och ett genomtänkt köp som man får nytta eller glädje av. 

I veckan har jag unnat mig en promenad med efterföljande medhavd fika i solen innan jag hämtade barnen, välbehövlig egentid och nått som verkligen kändes som en lyx. Jag och äldsta var även en sväng på stan i samband med ett vårdbesök. Vi unnade oss efter det med en utelunch och fika. Inte ofta vi gör detta så kändes verkligen bra att få lite mysig egentid tillsammans. Samt att det kändes som en välinvesterad utelunch som vi båda njöt av då vi inte äter ute vanligtvis. 

Vad brukar ni unna er?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar