torsdag 21 oktober 2021

Tålamod

 Tålamod är enligt Wikipedia förmågan att kunna utstå väntan, förseningar eller svårigheter med bibehållet lugn. 

Men hur lätt är det egentligen att ha tålamod när börsen visar rött och man känner att man står och stampar på samma ställe och inte kommer framåt för fem öre? 

Det är i dessa tillfällen man måste plocka fram sitt tålamod och försöka se det hela ur ett väldigt långsiktigt perspektiv. Det är inte lätt alla gånger utan det kan vara lätt att ryckas med och paniksälja istället för att sitta still i båten. 

Man kan även drabbas av en uppgiven känsla över att det inte går och att man lika gärna kan strunta i att investera och istället sätta sprätt på pengarna. 

Jag tror att man kan få allt, men inte samtidigt, och inte utan att jobba för det. Man måste därför prioritera och ha tydliga mål med vad man vill uppnå för att man ska komma dit. Att ha ett tydligt mål med vad man vill med sitt liv och sina pengar tror jag ger en mer tålamod när något inte riktigt går som man tänkt sig. 

Att känna att ens mål är uppnåeligt tror jag också bidrar till att man orkar jobba mot det och härdar ut när det kommer motgångar. Ett tips är att dela upp ens stora mål i mindre delmål så man känner att man rör sig framåt mot det man önskar. 

Att visualisera sin målbild kan också vara ett bra verktyg för att komma framåt och ha tålamod när saker inte går som planerat. Varför inte ha en skiss på hur långt man kommit mot sin dröm uppsatt på kylskåpet eller annan lämplig plats där man lätt kan se den och även se hur långt man kommit mot det man önskar. Även om saker inte riktigt går som man tänkt kan man ändå luta sig tillbaka och se hur långt man ändå kommit. Kanske kan detta även leda till att man står ut med bakslaget, har tålamod och rider ut stormen för att sedan ta tag i saken igen. 

Är man två eller fler som man måste synka ihop mot ett mål underlättar det om alla känner sig involverade och vet vad planen är för att nå målet. Jag tror därför att det är viktigt att man pratar ihop sig med sin partner eller familj för att se vad alla tycker och att alla är införstådd med planen. Ensam är inte alltid stark utan mycket blir lättare om man kan peppa varandra om man hamnar i en svacka eller om någon tappar sugen.

Sen kommer livet emellan och man kanske vill revidera sitt mål, det som var viktigt för ett år sen kanske har trillat ner några pinnhål för att något annat har hänt som känns mer prioriterat att lägga sina resurser på. Att ha kickoff eller familjemöte etc med jämna mellanrum tycker jag fungerar bra för att kunna synka ihop mina drömmar och mål med det min man drömmer om. Även här kan det behövas en hel dos med tålamod för att få med någon på det som man själv kanske prioriterar högre. Att nå en kompromiss som tar en i rätt riktning kan också vara ett alternativ. 

Vad vill jag då ha sagt med detta? Egentligen att livet aldrig blir som man tänkt sig. Men du kommer (nästan) aldrig komma dit du vill om du inte har ett mål och en plan för att ta dig dit. Pengarna kommer inte fladdra över till sparkontot om du inte sätter de där. Du kanske inte köper ett renoveringsobjekt i en liten by i Grekland då din partner inte ens vet om att du när den drömmen. För att nå det man vill krävs arbete, en omställning av sin vardag och en prioritering som passar just dig och där du är i livet just nu. Har du sen en extra dos med tålamod så klarar du av motgångar utan att vika av allt för mycket från målet som du har satt upp. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar