En sak jag märkt med min sjukskrivning är att många man pratar med har varit lite oroliga över hur det nu ska gå för oss ekonomiskt sett.
Med dagens inflation, höga räntor och matpriser kan man förstå folks oro. Folk vänder ju på pengarna redan innan man får en reducerad inkomst.
Jag är därför otroligt tacksam över att vi har sparat ihop en buffert som vi kan ta av vid svårare tider. Nu har tack och lov försäkringskassan varit snabba med ersättning så bufferten har fått ligga orörd än så länge. Men bara vissheten att bufferten har funnits har gjort att jag inte behövt ha en ekonomisk stress mitt upp i allt annat. Det tror jag har gjort mycket för att jag har kunnat fokusera på att må så bra som möjligt och inte behövt bekymra mig om hur vi ska kunna betala räkningar eller handla mat.
Sen har vi så klart dragit in lite på livsstilsinflationen som långsamt kryper sig på. Nu är vi tillbaka på ingen hämtmat, restfester och inga nya kläder om inget absolut behövs, och i så fall ska det köpas second hand. Vi har även blivit bättre på att våga fråga om att låna saker om det bara är något litet projekt som ska göras. Vi försöker även återbruka så mycket som möjligt. Vi har t.ex. gjort en klätterspalje till gurkorna genom att såga slanor av brädor vi hade hemma och lite jutesnöre. Efter fällning av massa träd på vår tomt har vi lagt riset och slyn som låg överallt i ett slystaket istället för att köpa brädor till ett ”klassiskt staket”. Det blev både snyggt och originellt samt att vi slapp åka flera vändor till återbruket och tomten blev städad.
Eftersom barnen har sommarlov försöker vi hitta på gratis aktiviteter att göra istället för lekland eller annat som kostar massa. Försöker alltid att ha med egen fika och vattenflaskor så man kan fylla på energin utan att det ska kosta massa. Sen blir det väl ändå nån glass här och där men det kan det vara värt. Ett tips jag har för att få koll på aktiviteter i närområdet är kommunernas hemsidor. I vår kommun listar de saker man kan göra under loven och vad de kostar. I lokaltidningar har jag även hittat listor med saker som kommunen erbjuder kostnadsfritt. Ett annat tips är att kolla in biblioteken som brukar kunna anordna lite aktiviteter eller museum. Sen brukar bada vara en grej som barnen gillar, även om jag själv är en badkruka så får man göra det ibland ändå.
Men tillbaka till buffert. Jag önskar att alla människor tar sig en funderare på vad som skulle hända om man plötsligt blev sjukskriven eller av annan anledning inte får en regelbunden inkomst. Vad skulle hända då och hur mycket pengar skulle du behöva innan du eventuellt får ersättning av försäkringskassan? Att ge sitt framtida jag en trygghet i en buffert kan kännas svårt och omotiverat i dagens läge. Men tryggheten när man väl sitter i skiten är enormt skön. Så jag vill slå ett slag för bufferten. Du måste bestämma själv hur stor buffert du vill ha och vilken strategi du ska ha för att lyckas spara till den. Har du, som jag, hus, barn och djur behöver bufferten antagligen vara större än mot den som är singel och bor i en hyresrätt. Många brukar sikta på att ha en buffert på 3-6 månaders utgifter. Vissa mer andra mindre. Vi har valt att ha vår buffert på ett sparkonto med ränta. Inte det bästa avkastningsmässigt sett men tryggt då vi inte behöver ta ut ur fonder under en lågkonjunktur.
När vi började spara till vår buffert la vi undan 1000kr var direkt när vi fick lön. Vi hade en lapp med rutor där vi fyllde i hur mycket vi hade sparat och hur många rutor som var kvar innan målet var uppnått. Det var väldigt kul att se rutorna fyllas med färg så till sist blev det lite som en sport att se vad vi kunde undvara och istället lägga pengarna på bufferten och få fylla i en ruta.
Har du en buffert?