tisdag 6 oktober 2020

The social dilemma

 Igår tittade jag på dokumentären The social dilemma som ligger uppe på Netflix. I dokumentären blandas åsikter från människor som suttit och utvecklat vår moderna digitala värld som google, facebook, instagram osv med en fiktiv berättelse om en familj där skärmarna tar över deras liv.

Jag blev illa berörd över hur mycket skärmarna egentligen styr våra primitiva hjärnor, utan att vi själva vet om det. Eller som i vissa fall, du vet om det men faller ändå dit. Systemen är uppbyggda så att vi ska fortsätta scrolla. Ju längre tid vi sitter framför skärmen desto mer tjänar dem på dig. Jag tror det är viktigt att förstå att det är vi bakom skärmen som är produkten som dessa företag säljer. Allt du klickar på, hur mycket du stannar vid specifika bilder/inlägg loggas och systemet får mer information och kan själv börja rekommendera det som den tror du är intresserad av. Självklart trycker systemen in lite reklam eller andra betalda inlägg däremellan så vinsten kommer in som den ska. Kan ett företag skifta världens åsikter 1 procent kan ganska mycket hända...

Man har sett att detta har lett till mer polarisering då det visas mer av det som du själv värderar eller gillar, du missar en helt annan synvinkel som någon annan har då det filtreras bort. Propaganda kan spridas då någon likasinnad delar en video som du ser som du sedan delar vidare utan att tänka på att kolla upp om det verkligen stämmer. Enligt en av deltagarna i dokumentären sprids fakenews 6 gånger snabbare än riktiga nyheter - 6 gånger! Hur mycket av den information vi blir matade med idag är egentligen sann? Hur ska den kommande generationen kunna klara av detta då falska nyheter är vanligare än riktiga samt att man bara ser synvinklar som passar ihop med ens egna värderingar?

Man har även sett att den psykiska ohälsan har ökat markant efter intåget av sociala medier, speciellt bland den yngre massan. Man är mer beroende av sin digitala värld och att få likes och bra kommentarer än den riktiga världen som man lever i. Man jämför sig med de glamorösa bilderna som folk lägger ut. Men hur mycket av det som läggs ut är sanning? Hur ofta lägger man upp en filtrerad bild där vardagskaos och ångest inte får synas?

Jag har redan tidigare funderat över min användning av sociala medier och det är framförallt facebook som jag använder och känner att jag använder lite för mycket. Efter att ha sett denna dokumentär har jag möblerat om mina appar i telefonen och gjort facebookappen mer svåråtkomlig. Jag hoppas att detta ska räcka för att minska min användning, i värsta fall är jag inne på att radera mitt konto helt.

Det jag hoppas ska hända är att jag minskar min skärmtid och att jag istället kan lägga den tiden på något mer värdefullt, eller bara känna mig mer med i nuet. Jag vill inte bli en digital zombie med telefonen konstant framför näsan. Jag vill visa mina barn att man inte behöver sitta med telefon och scrolla och  jaga likes. För som bekant gör barn inte som du säger, barn gör som du gör. Jag vill ge mina barn något bättre än ångest över likes och att prioritera lyxkonsumtion framför ett bra liv. Jag vill ge dem empati och förståelse över att folk kan tycka olika, och att vi kan lära oss av detta. Jag vill mer än vad den digitala världen kan ge.

Den digitala världen har även fördelar, det är därför jag inte har raderat allt rakt av. Men jag tror att vi måste vakna upp och ta mer ansvar för vad vi gör och delar på digitala medier. Hur vi ska göra detta har jag ingen aning om. Jag måste börja med mig själv och se vart jag landar. Det jag har kommit fram till nu är att försöka minska användningen av sociala medier men ändå behålla att skriva blogg då jag känner att bloggskrivandet är mer för min egen skull. Vi får se om detta ändras längre fram.

Har du sett dokumentären och vad tyckte du?

2 kommentarer:

  1. Jag har inte sett dokumentären men... jag försöker att använda tekniken till det den är till för, som ett verktyg. Det är när det blir förströelse eller liknande som man fastnar och helt plötsligt är det inte en medveten handling.

    Digital minimalism :)

    Bra inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om att man måste försöka använda tekniken till det den är till för. Men jag kan tycka att det är svårt ibland, jag har lätt att fastna i scrollandet och då blir det inte en medveten handling längre.

      Kul att du gilladeinlägget :)

      Radera