fredag 9 oktober 2020

Bokrecension: Reload - Så blir du återhämtningssmart av Henrik Fexeus och Catharina Enblad

 



I den här boken vill författarna att vi ska orka mer med smart återhämtning. De menar att vi behöver lära oss att ta pauser så vi får återhämtning och kan orka med den stressiga vardagen utan att gå in i väggen. I de första kapitlen går författarna igenom vad de menar med reload, vad händer om man inte får reload och hur mycket reload får du idag? Dem tar även upp konkreta tekniker för att man ska kunna ladda batterierna. Vidare tar de upp tre huvudtyper som de anser är omedvetna strategier för att möta omvärldens krav. Dessa tre huvudtyper kallar dem för: Den presterande, Den plikttrogna och Den passive.

Den presterande har för vana att alltid köra på högsta växeln och trycker ofta in för mycket i schemat och hinner inte ta sig tid för återhämtning/reload.

Den plikttrogna är ofta bekymrad över vad andra människor ska tycka och är ofta dålig på att säga nej och sätta gränser. Detta beteende kan ibland göra att de prioriterar bort sig själva till förmån för andra då de alltid vill vara till lags. Rädslan för att bli bedömd negativt är något som den plikttrogna vill undvika.

Den passiva är en noggrann person som känner att om det ska göras ska det göras ordentligt. Det finns därför en överhängande risk att ingenting blir gjort då den passiva väntar på de optimala förhållandena för att göra något. Den passiva vet ofta inte vart dem ska börja någonstans.

Författarna har en liten guide för att hitta sin egen typ, även om de menar att man har drag av alla typerna i sig så är ofta någon sida lite mer dominant. Efter att man har hittat sin typ fortsätter boken med olika reload-övningar som är anpassade efter vilken slags typ man identifierar sig själv med.

Reload-övningarna är uppdelade i mini, midi och maxi där mini-övningarna går att utföra på några sekunder upp till cirka 10minuter. Midi-övningarna börjar från 10 minuter och sträcker sig upp emot 1 timme medan maxi-övningarna oftast kräver 1 timme eller mer. De har även olika mini- midi- och maxi-övningar beroende på vilken typ du identifierar dig med.

I det sista kapitlet innan slutordet har författarna gjort personliga treveckorsplaner för de tre typerna. Att de just valt treveckorsplaner motiverar dem med att det tar tid att få nya vanor, minst tre veckor. Veckoplanerna är menade att hjälpa till att utforma ett system som fungerar i din vardag och med det liv som du själv vill leva, ett mer återhämtningssmart liv.

Personligen tyckte jag boken var intressant och jag gillade att den var väldigt lätt att ta till sig. Däremot har jag väl insett att jag är något av en passiv typ sådär har jag ju lite att jobba med. Även om jag inte har följt treveckorsplanen som författarna föreslår så har jag ändå tagit till mig delar av den. Men framförallt har jag börjat reflektera mer över min egen vardag. Vad gör jag egentligen med min tid och är det vad jag vill göra med min tid?

Vilken typ är du och har du något bra knep för att bli mer återhämtningssmart?

P.S. Låna boken på ditt bibliotek. D.S.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar