fredag 2 oktober 2020

Bokrecension: Medveten ekonomi en vardag med guldkant av Shoka Åhrman och Frida Treschow

 


Då var det dags för ännu en bok att få min högst personliga reflektion. Denna bok tar upp både ekonomiska tips, juridisk baskunskap och lite beteendeekonomi.  Första halvan av boken är fokuserad på beteende och vardagsekonomi som t.ex. lär dig marknaden du investerar i, pension, bostadssparande och olika risker. Andra halvan av boken fokuserar mer på det juridiska, vad händer vid skilsmässa, dödsfall osv.

Den här boken känns som en bra inkörsport till att förstå hur mycket ekonomi spelar roll i ens vardagliga liv. Tror att många gymnasieungdomar eller unga vuxna som fått sitt första jobb skulle ha stor behållning av att läsa den här boken. Den tar upp både budget, hur man sparar till bostad och vilka kostnader som kan uppkomma i samband med ett bostadsköp. Den går även igenom pension och hur man kan tänka inför att spara inför den. Finns även ett kapitel som går igenom vilka olika slags konton det finns att spara på, att man kan spara i aktier, fonder eller på sparkonto osv. Författarna tar även upp risk och att man bör veta vilken risk man är villig att ta för att kunna välja rätt sparform.

Den juridiska delen tar upp vad man bör tänka på om man ska bli sambos eller gifta sig, vilka skillnader det finns som sambo och gifta, vad händer vid separation eller skilsmässa. Vad är ett äktenskapsförord, hur skriver man testamente, hur går en bodelning till och hur man gör om man vill ge bort en gåva.

För min egen del tyckte jag att juridikdelen gav mig mer men det är för att jag tycker den delen är lite krånglig och inte har läst in mig så mycket på den tidigare. Författarna varvar enkelt förklarad text med exempel på hur det kan se ut i verkligheten vilket gör att boken i sig blir väldigt lättförståelig. Vissa kapitel avslutas också med ordlistor som förklarar mer ingående vad specifika ord betyder som tagits upp i det kapitel man nyss läst. Många kapitel har även blåa rutor med snabba tips eller checklistor som sammanfattar det hela lite snabbt, dessa gillade jag mycket.

Den här boken känns som att jag skulle vilja att mina barn läste när de blev äldre och är på väg att flytta hemifrån då den tar upp mycket men på ett lättillgängligt sätt. Boken i sig är inte speciellt tjock utan den tar upp mycket av lite utan att kännas som att den hoppar över mycket information. En bra grund att stå på helt enkelt.

Jag lånade den på mitt bibliotek, gör det du också.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar