onsdag 30 september 2020

Prokastinering och konsten att förvalta sin tid

 Okej så jag har kommit fram till att jag har ett problem med prokastinering, dvs att fördröja saker, speciellt när jag är trött eller redan tycker att jag gjort massa under dagen. Detta leder till att jag skriver blogg idag onsdag och inte tisdag som jag hade tänkt. 

Igår var jag nämligen lite trött efter arbetsdagen och kvällsrutin med barnen, så istället för att sätta mig ner och skriva det jag hade tänkt blev det soffhäng framför Netflix. Såhär i backspegeln var väl det inte det mest självklara eller bästa valet. Men gjort är gjort och nu får man sikta framåt och vidare. 

Men mitt val igår fick mig att tänka över vad jag egentligen spenderar min tid på. Gör jag verkligen det jag vill göra med min tid? Utnyttjar jag den lediga fria tiden jag har på absolut bästa möjliga sätt? Svaret på detta är i dagsläget nej. Men jag är ju nu mer medveten om problemet med hur jag utnyttjar min tid och förhoppningsvis kan jag få lite mer ordning och prioritera det jag faktiskt vill göra istället för att ta den enkla vägen med soffhäng eller att inte göra något alls då jag inte vet i vilken ände jag ska börja.

Sen kan man ju inte göra precis det man vill hela tiden heller med sin tid, man måste ju fortfarande tvätta, laga mat, hämta barn och åka till jobb. Därför borde man ju värna extra om den lediga tid man har, men oftast blir det ju att man tar den enkla lösningen som inte kräver så mycket av en. Hur många gånger har man inte tänkt att man kan sätta sig i soffan då man haft en lång dag.

Då jag älskar att läsa har jag i alla fall lyckats flytta över en del tid till att läsa böcker istället för att titta på tv, och det har gjort enormt mycket för mitt välbefinnande. Sen att böckerna är lånade på biblioteket hjälper också till att få mig att läsa, för jag måste ju lämna tillbaka dem efter ett tag. Det är ju ingen idé att låna hem massa böcker som man sedan inte läser. 

Något annat som jag gör är att jag tränar hemma istället för på gymmet. Jag har förkortat startsträckan till att träna något enormt på detta vis, plus att plånboken är gladare. Eftersom allt finns hemma behöver jag inte åka in till gymmet, boka pass eller vänta på maskiner utan jag kan bara rulla ut min yogamatta på vardagsrumsgolvet och köra. Nu behöver jag bara bli lite bättre på att skriva ner i kalendern när jag ska träna, för på något vis tar jag mig för det bättre om det står att jag måste göra det. 

Konsten att förvalta sin tid är något som man konstant måste öva på och jag har svårt att tro att man någonsin kommer att bli fullärd. Man måste hitta och prioritera det man vill göra med den tid man har tillgänglig. Ibland kanske man behöver stanna upp och fundera över om det är på det här viset jag vill spendera min tid. Vissa saker kommer man ju inte undan, de flesta av oss behöver fortfarande handla, laga mat, tvätta och städa. Men man kanske kan optimera sättet man gör det på. Fungerar det bättre i vår familj om vi kör en städkvart varje dag istället för storstädning varje torsdag? Kan jag koppla ihop något mindre roligt som måste göras med något jag gillar och vill, t.ex. brukar jag endast lyssna på podd när jag håller på med tvätten. 

Många idag tycker att tiden inte finns. Dygnet har 24 timmar, hur använder du dem? Hur mycket timmar går åt till jobb och allt som hör till som t.ex. pendlingstid, varva ner efter jobbet, svara på mail efter att du slutat osv. Behöver du ha det så? Hur många aktiviteter har du och barnen efter jobb och skola? Går det att skala ner och ta bort så att ni får någon ledig kväll tillsammans om ni önskar mer tid med familjen? Alla val vi gör är kanske inte så självklara som vi tror från början, kan vi kanske plocka bort något för att vi ska känna att vi har mer tid? 

Idag är jag glad över att jag prioriterade att sätta mig ner och skriva det här då jag önskar vara mer kreativ. Fortsättningsvis ska jag försöka att inte prokrastinera skrivandet då jag ändå känner att jag tycker det är roligt. Jag ska helt enkelt försöka förvalta min tid lite bättre än jag gör nu.


Hur gör du för att få vardagen att gå ihop och brukar du skjuta upp saker?


fredag 25 september 2020

Löning - betala dig själv först

 Nu är det för de flesta löning och därför vill jag komma med ett standardtips; Betala dig själv först.

Vänta inte för att se hur mycket pengar du har kvar i slutet av månaden för att sätta in dessa på sparkontot, ofta får du ingenting kvar alternativt är summan du får kvar väldigt låg mot vad den kunde ha varit. 

Försök få in vanan att betala dig själv först, för syns inte pengarna på kontot/kortet då tänker du förmodligen till en extra gång innan du köper den där extra grejen i affären som du mest vill ha på ren impuls. 

Att betala sig själv först är även bra för att du får en kick när du ser att dina sparade medel ökar och du kommer närmre ditt mål, i alla fall funkar det så för mig.

Vi har en summa som vi sätter in på våra isk-konton, en summa som går till barnspar, en summa som går till buffert då vi fortfarande håller på att lägga undan till en buffert som vi båda känner oss nöjda och säkra med. Jag har även en summa som går till ett konto som jag kallar sinking funds, där sätter jag in en summa varje månad som ska kunna täcka löpande kostnader som kommer mer sällan t.ex. bilskatten, underhåll av bilar/hus, terminsavgifter aktiviteter osv. Detta gör att pengarna alltid finns när vi behöver dem och ingen månad behöver bli dyrare än den andra då vi sätter av det som behövs månadsvis. Detta har gjort att jag känner mig mer harmonisk över mitt liv och tänker mindre på pengar då jag vet att jag med min buffert och med min sinking fund kan klara av både utgifter som jag vet kommer och utgifter som jag inte vet kommer. 

För att kunna betala sig själv först kan det vara bra att veta vad man har för utgifter varje månad. räkna ihop dina fasta kostnader, lägg på vad du köper mat för (kolla om din matkostnad verkligen är rimlig) sedan kan du med pengarna som förhoppningsvis blir över, lägga undan en stor del av dessa, det första du gör. 


Så vänta inte - betala dig själv först!

tisdag 22 september 2020

Veckohandla

 Då vi redan pratat om matlådan tänkte jag vi kunde gå vidare med matfrågan och då kom jag att tänka på själva inhandlingen av mat. I vårt hushåll veckohandlar vi, oftast på onsdagar. Varför onsdagar? Jo då har vi hunnit titta igenom reklambladet som kommer på måndagen, skrivit inköpslista med det som är bra pris just nu och kan komplettera med andra varor som vi ofta använder och som är på upphällningen.

Samtidigt som reklambladet gås igenom skrivs det även en matsedel för veckan som kommer. Dock följer vi inte matsedeln slaviskt utan ofta kan vi kasta om dagar eller om vi får mycket mat över kan vi ibland skippa att laga mat en kväll (plus att du får mumsiga matlådor till dagen därpå). Att skriva matsedel har hjälpt vår familj mycket att komma ifrån snabbmatsinköp och idétorka när man kommer hem efter jobbet trött och hungrig med lika trötta och hungriga barn. Vet man att alla ingredienser finns hemma och vad man ska laga går det oftast fortare att slänga ihop något hemma än att stå i snabbmatskön, vänta på maten, köra hem och slänga i sig den. Så matsedeln är bra både för ekonomin och för hälsan då vi ofta skippar halvfabrikat när vi lagar mat hemma.

Men för att kunna laga denna mat behöver vi ju handla hem maten. Oftast är det jag som handlar direkt efter jobbet då mitt jobb är väldigt nära en stor matbutik. Att jag handlar direkt efter jobbet sparar oss tid då jag har med mig kassar och inköpslista till jobbet och efter att jag slutat för dagen bara kan knalla in i butiken och plocka upp det jag ska ha. Alltså - alla extraresor för att ta sig till matbutiken försvinner då jag redan är "på plats". Eftersom jag bara handlar i en butik (ramla inte av stolen när du läser det här, nej jag åker inte runt till olika butiker för att hitta bästa priset, jag handlar uteslutande på butiken nära jobbet) har jag lärt mig hitta det vi brukar handla och har koll på vilka märken som har bäst kilopris just här. Detta gör att veckohandlingen går snabbt och smidigt. I detta fall värderar jag min tid högre än de intjänade kronorna som jag eventuellt kan få genom att shoppa runt hos olika butiker. Eftersom jag endast handlar i denna butik har jag sett till att bli medlem i deras kundklubb för att få ta del av ytterligare extrapriser samt samla poäng. 

Att vi just veckohandlar beror mycket på att vi tycker det är skönt att ha lite struktur för veckan. Att behöva åka och småhandla lite varje dag tar tid och risken är stor att det slinker med något extra som du egentligen inte behöver men tar på impuls. Butikerna är ju ändå uppbyggda så att saker ska få följa med hem, även om man inte tänkt det från början. Att veckohandla minskar tiden du befinner dig i butik och kan lockas av exponering och skyltning. Ibland behöver vi dock stödhandla mjölk och kanske någon frukt men oftast brukar vi klara oss, i värsta fall få vi väl gå utan bananer någon dag innan det är dags för veckohandling igen. 

`Veckohandlingen "tvingar" även min man och mig att sätta oss ner och planera för veckan som kommer. Vad har vi mycket av i kyl och frys som vi skulle behöva äta upp? Vad är på  extrapris som vi använder som vi vill bunkra upp med? Är det något speciellt som händer så vi behöver handla något extra till det, t.ex. ska vi ha vänner över på middag, födelsedagskalas, baka pepparkakor etc. Eftersom vi endast handlar en dag i veckan har vi mer tid de andra dagarna/kvällarna att hitta på andra saker som vi vill göra, t.ex. träna eller skriva blogginlägg.

Enligt konsumentverkets matkostnadsberäkning (https://www.konsumentverket.se/globalassets/artikel/kostnadsberakningar/kostnadsberakningar-matkostnader-2020-konsumentverket.pdf) skulle vår familj lågt räknat (all mat hemma utom lunch vardagar) ha en matkostnad på 7450kr/månad och högt räknat (all mat hemma inkl lunch vardagar) ha en matkostnad på 9760kr/månad. 

Vår faktiska kostnad brukar hamna mellan 5000-6000kr/månad, då är det inklusive hygien som tvättmedel och tvål ibland kan även enstaka klädesplagg vara med i denna summa. Jag tycker därför att våra matkostnader är helt okej för fem personer även om jag inte jagar priser på olika butiker.

Till sist lite tips jag använder mig av för att få lägre matkostnader:

¤ Kolla i reklambladet vad som är på extrapris den aktuella veckan och handla det ni använder och bunkra upp i kyl, frys och skafferi. Exempel: kommer inte ihåg när jag köpte kaffe till ordinarie pris senast.

¤ Jämför kilopriset, ibland är annonsvaran fortfarande dyrare än andra märken, så bli inte lurad av extrapriset.

¤ Få ett hum om vad saker brukar kosta per kilo, t.ex. kanske du inte ska handla paprika när kilopriset är 76kr utan vänta tills kilopriset är närmare 25kr.

¤ Hänger samman med tipset ovan: Ät i säsong. Rotsaker är billigt på hösten, passa på att frossa i olika kål och rödbetor nu när det finns i överflöd. 

¤ Följ inköpslistan för att minimera att impulsköp kommer med hem. Undantag från detta är om butiken har oannonserade extrapriser på sånt ni använder dagligvis, detta kan köpas om priset är rätt.

¤ Våga prova icke-kända märken. Ofta betalar du mer för "kända" märken när det oftast finns minst lika bra produkter till lägre kilopris.

¤ Om du använder mycket bönor så köp torra och koka själv och frys ner i lämpliga småförpackningar.

¤ Kolla om din butik har en hörna där de lägger varor med sämre hållbarhet till rabatterat pris och se om det är något där som ni brukar använda.


Det finns ju en hel uppsjö med tips därute för dig som vill kapa matkostnaderna. Har du några knep du använder dig extra av?

fredag 18 september 2020

Bokrecension: Växla ner – 77 sätt att leva bättre på mindre av Karin Lilja

 


Efter att ha insett att ett enklare liv är något som vår familj eftersträvar har jag börjat läsa livsstilsböcker med detta tema. Dels för att få tips men framförallt för att få inspiration och se att man kan göra på olika vis för att nå sitt mål.

I boken Växla ner får vi följa med på författarens resa från ett hektiskt liv i storstaden till ett lugnare, mer nerväxlat liv. I boken blandas författarens erfarenheter med mer handfasta tips om hur du kan byta bort pengar och prylar till förmån för mer tid och välmående. Att inse att man faktiskt kan komma ut ur ekorrhjulet och skapa det liv man själv vill leva, även om det kanske kräver lite mer kreativitet och tar lite längre tid än om man bara fortsatt på den bana man har fastnat i.

Boken är smidigt uppdelat i kapitel som går ner djupare i olika kategorier som att bo, att arbeta, att skapa, att må bra osv. Varje kapitel avslutas sedan med en sammanfattning av tipsen som gåtts igenom för att du enkelt ska kunna komma igång och styra ditt liv i den riktning som du vill. Dessa små kapitelsammanfattningar tycker jag är toppen och man kan lätt gå tillbaka till dessa för att läsa igenom lite snabbt när man behöver inspiration eller bara känner att man har fastnat.

Det som enligt mig var mindre bra med boken är att vissa tips kändes som att man har hört tusen gånger innan, som t.ex. att det lönar sig att köpa kvalitet istället för att ta det billigare alternativet som går sönder. Att man ska vårda sina saker så att de håller längre. Behöver du verkligen ha en bil, det är ju så mycket billigare att cykla. Kom ihåg att ta med matlåda till jobbet istället för att äta ute. Dessa tips är bra i sig men för mig som redan har funderat på detta ett tag så blev det en del repetition och inte så mycket nya tankar som jag hade hoppats på.

Jag tycker ändå att boken är läsvärd, den är bra skriven med ett flyt som gör att den blir lättläst men samtidigt intressant. Då vissa av tipsen är mer basic passar den både dig som precis har börjat fundera på hur man kan komma ut ur ekorrhjulet samt för dig som redan kommit en bit på väg.

Låna den på ditt bibliotek.


tisdag 15 september 2020

Matlådan

 Att ta med matlåda är ett sånt där tips som kommer upp överallt där man läser om spartips. Dels för att det är ett tips som är ganska enkelt för alla att klara av, så länge du får in vanan att göra det. Dels för att man kan spara in en hel del pengar på det, jämför utelunch 5 dagar i veckan mot att ta med 5 matlådor i veckan så fattar du. 

Det jag vill komma med matlådan är att jag själv var väldigt duktig i början när jag jobbade att ta med mig matlådan, vanan satt i från studerandet då man var för snål att äta ute jämt. Sen gradvis började jag bli sämre på att få med mig matlådan då mitt jobb låg nära matbutik och andra lunchställen. När jag sen bytte jobb var det matlåda som gällde då inga affärer eller lunchställen låg i närheten plus att lunchen endast var 30 minuter. Jag fick då åter in vanan att ta med mig matlådan och såg en effekt på min privatekonomi. 

När jag sen bytte jobb igen så har jag med mig min matlåda och jag känner nu att jag inte vill komma tillbaka till att köpa lunch igen. Jag ser hur mina kolleger går ut för att köpa lunch eller går till matbutiken och köper någon färdigrätt, och jag ser hur deras tid bara försvinner. En av mina kolleger hade beställt lunch på en av de närliggande matställen men hann knappt få in maten innan lunchen var slut. Vilket ledde till att maten behövde kastas in i munnen för att snabbt kunna ta sig tillbaka i tid, detta tyckte jag kändes som slöseri med både tid och pengar. Jag vill gärna ha tid att äta i lugn och ro. En annan av mina kolleger går alltid till frysdisken i matbutiken och handlar lunch, sedan behöver kollegan vänta på att maten ska värmas i micron, oftast 7 minuter, innan det är dags att sätta sig och äta. redan där har minst halva lunchen gått, och oftast ser maten inte jätterolig ut heller. 

Genom att ta med egen matlåda kan jag själv styra hur näringsrik mat jag äter, jag behöver inte lägga energi på att ta ett val vid frysdisken och sedan stå i kö för att betala innan jag kan värma min mat.

Med tiden jag sparar på att ha med mig min matlåda hinner jag varje lunch ta en promenad. Detta leder till att jag oftare känner mig piggare än mina kolleger på eftermiddagen. Jag har ju fått en liten energikick av att vara ute i friska luften och rört på mig under lunchen. 

Denna promenad har gjort att jag inte längre behöver ta den där kaffekoppen på eftermiddagen som ofta gjorde att jag fick ont i magen, Jag kan lättare stå emot alla godsaker som på något magiskt vis letar sig in i vårt fikarum då de flesta när de handlar lunch även handlar något gott till som de sedan inser att de inte behövde/borde äta.

Hur gör man då för att få med sig matlådan? Hemma hos oss lagar vi alltid lite mer mat än som kommer gå åt till middag. På det viset får vi alltid över som vi kan lägga till matlådor dagen därpå. Vi försöker alltid ha någon extra matlåda i frysen ifall maten går åt under middagen, vi inte lagar middag då vi är bortbjudna etc. På det viset finns det alltid mat att ta med. 

Gör iordning matlådan kvällen innan! På morgnarna brukar vi ha ont om tid och att då ställa sig och göra iordning en matlåda är ingen prioritet över att få på ungarna kläderna så att säga. Få in vanan att ställa ner matlådan i din väska du har med till jobbet. Jag tar min matlåda och lägger den i väskan när jag ställer undan frukosten och redan är inne i kylskåpet och stökar. 

Brukar du ha med dig matlåda och vad har du för tips för att komma ihåg att ta med den?

söndag 13 september 2020

Skördetid

 Hösten har kommit med stormsteg och med den ska skörden tas om hand.

I år har jag lyckats odla en del och har nu både tomater, gyllenbär, potatis, morötter, rödbetor och lök som skall tas om hand. Jordärtskockorna får stå ett tag till och de flesta sallader och annat har vi redan ätit upp.

Av de flesta gyllenbären har jag kokat marmelad, morot, potatis och lök tas upp ur jorden i den takt som mat skall tillagas. Lyckan att få gå ut i landen och ta vara på det man lagt ner så mycket tid på är svårslagen. Det enda jag önskar är mer tid för att verkligen känna att jag hinner ta reda på  allt.

Äpplen har plockats och vi har gjort äppelmos och äppelchips (torkade äpplen med andra ord). Vi har plockat blåbär och lingon till sylt och pajer och nu senast har jag plockat nypon för att pröva att torka dessa så man kan få sig en kopp nyponte i vintermörkret.

Vi har även hunnit med att slutskatta hos bina så nu har vi årsförbrukningen av honung säkrad. Alltid skönt att veta att man är självförsörjande på något. 

Hösten är en tid där det sker mycket saker saker. Skolor och jobb startar upp ordentligt efter sommaren. Det är mycket att göra hemma med bin och trädgårdsland. Barnens aktiviteter börjar igen samtidigt som man själv borde ta tag i sin egen träning. Det är lätt att det kan bli lite för mycket. Jag har som mål att försöka njuta mer av hösten och verkligen ta vara på de här sista fina dagarna innan vintern kommer med kyla och mörker. Ta lite extra tid vid morgonlämningen av barnen och stå och glo på ett träd om du behöver det.

Själv försöker jag ta en promenad varje dag efter lunchen, det får fart på kropp och knopp och du hinner insupa lite dagsljus. 

Har du någon skörd att ta hand om och vad gör du för att njuta av hösten?

tisdag 8 september 2020

Atomic Habits



 Det är ju en underdrift att säga att mina storslagna planer på att starta en blogg för över ett år sen har gått bra. Efter vadå...typ 5(?) inlägg la jag av.

Livet (motivationen, orken, you name it) kom emellan kan man väl säga. Man lever ju tyvärr inte det enkla ljuva livet...än.

Men vad som däremot har fått mig tillbaka till tangenterna denna gång är en bok, närmare bestämt Atomic Habits skriven av James Clear (rekommenderar att du läser denna).

Genom små enkla steg försöker jag nu påbörja en ny vana, en skriva blogg vana.

Jag har gjort som rekommenderat i boken, bestämt en vana, en plats och en tid. --> Skriva blogg, vid köksbordet, på tisdagar efter att barnen somnat.

Tänker även följa rådet om 2 minuter. Dvs börja inte för stort, det räcker med 2 minuter. Hellre att du gör litegrann/börjar än att du bygger upp ett stort projekt som du aldrig kommer påbörja/slutföra.

Så därför tänker jag sluta skriva nu, för denna gång.